Download Drivers for Laptops, Game Guides and More Downloads

www.upperplace.com To Download Drivers for Laptops, Game Guides and More Downloads

Romana

Shaorma

Prima data trebuie sa facem lipiile ca niste clatite
Compozitie :
  • - 500 g faina
  • - 200 ml apa calduta
  • - un plic de drojdie uscata
  • - o lingurita sare
  • - o lingurita zahar

Cum se fac :

In apa calduta se amesteca zaharul, sarea si drojdia, pana cand se omogenizeaza. Apoi inglobam si faina, in ploaie. Se framanta un aluat suplu si elastic, care se lasa la crescut 30 de min la caldurica. Din acest aluat rupem cate o biluta, pe care o intindem bine pe o planseta cu faina, cat de subtire cu putinta. Lipiile se coc in tava de teflon, fara pic de ulei sau grasime. Se coc pe ambele parti, insa aveti grija ca se fac repede si se poate sa le ardeti.

Pentru compozitia din shaorma avem nevoie de :

  • pulpe de pui dezosate
  • - cartofi
  • - varza alba proaspata
  • - castraveviori murati
  • - maioneza
  • - ketchup
Pulpele se condimenteaza bine si se fac la gratar, apoi se taie in bucatele. 
Cartofii se prajesc in ulei (tipicii cartofi prajiti), 
varza se toaca si se amesteca cu maracr si o lingurita de suc de lamie si sare,  
castravetii murati se taie felii subtiri.  
Maioneza si ketchupul...se cumpara
In fiecare lipie punem carne, peste cartofii prajiti si se baga la microunde 1 min.
Apoi peste punem un linguroi de maioneza, castravetii, varza, ketchupul si rulam shaorma. Daca se zbate, o imobilizam cu folie de aluminiu.
Pofta Buna

Salata cu tortellini

Ingrediente:
-1 pachet de tortellini
-200g salam cu sunca
-200g smantana
-3 rosii
-1 ardei
-2 castraveti
-1 legatura de marar
-1 lingura ulei de masline
-piper
-sare
-1/2 lamaie

Mod de preparare: Se spala legumele si se curata ardeiul de cotor. Se taie rosiile in felii, castravetii in rondele, ardeii fideluta, salamul in fasii, iar o parte din marar tocat marunt.
Se fierbe tortellini in apa usor sarata, respectand indicatiile de pe ambalaj. Se scurg si se stropesc cu o lingura de ulei, amestecand usor si lasandu-i sa se raceasca.
Se face un dressing din smantana, marar, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.
Se pun in castronul cu legume si salam tortellini, iar deasupra se stropeste cu dressingul si se amesteca ingredientele cu grija.

OUA UMPLUTE CU CIUPERCI

Ingrediente

  • 8 oua fierte,
  • 200g. crema de branza natur,
  • sare
  • piper negru proaspat macinat,
  • 1 lingurita mustar
  • 1/2 lingurita zahar praf,
  • 4 rosii potrivit de mari,
  • 40 g. margarina pentru gatit,
  • 2 fire de ceapa verde,
  • patrunjel verde pentru ornat;
  •  

Mod de preparare

1.Se taie din ambele capete ale oului in asa fel incat din partea de sus sa se taie mai mult  pentru a se putea scoate galbenusul.
2.Galbenusurile se zdrobesc bine cu furculita,se amesteca cu crema de branza,mustarul si zaharul praf ,apoi se sareaza si pipereaza.Se umplu ouale cu aceasta compozitie.
3.Rosiile se taie in doua ,se scot semintele  si se acopara ouale cu cate o jumatate de rosie.(vezi imaginea)
4.Se freaca  margarina spuma  si cu varful unui cutit se fac mici punctulete pe palariile din rosii.
5.Ceapa verde se taie marunt, se pune pe un platou, se aranjeaza ouale umplute si se orneaza cu patrunjel verde.

Ardei grasi umpluti cu branza de vaci si unt

 

Ingrediente:

branza de vaci 600 g
unt 200 g
marar verde 1 leg
ardei grasi 10-12 buc
sare
Preparare:

Untul se freaca spuma, se adauga branza de vaci trecuta prin sita si se potriveste gustul de sare. La sfarsit se adauga mararul tocat marunt. Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, se lasa cateva ore la rece, se taie felii cu grosimea de circa 1 cm, ce se asaza pe platouri si se decoreaza.
Alivenci moldovenesti

Ingrediente:
1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5
oua, o lingurita cu varf sare.
Mod de preparare:
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele).
La primul clocot se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in
cca. 5 min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga branza maruntita,
smantana, galbenusurile, faina si se amesteca.Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma.
Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-
50 min. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smantana.
Vinete pane
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se
pudreaza cu sare si se asaza pe o farfurie citeva minute sa se scurga. Separat, se bat ouale cu
faina, sare, piper, ca o compozitie de snitele. Se dau apoi feliile de vinete prin compozitia
respectiva, prin pesmet si se prajesc in ulei incins.
Rulada Simona
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
1 pachet margarina, 6 linguri pline cu faina, 1 l lapte, 6 oua, 300 g cascaval, 200 g sunca,
smintina, sare si piper.
Mod de preparare:
Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se
amesteca bine,bine pina se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca cu galbenusurile. Albusul
se bate spuma si se adauga la compozitie, amestecind usor. Se unge o tava si se tapeteaza cu
faina,iar compozitia se coace pina se rumeneste putin. Se rastoarna apoi pe un servet umezit
putin ,se ruleaza si se lasa sa se raceasca. Cu cascavalul ras si cu sunca taiata feliute se umple
foaia. Se unge rulada cu smintina si putin cascaval ras si se da la cuptor.
6
Ciorbe, supe, borsuri
Ciorba de miel


Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o
lingura orez, bors, zeamasau sare de lamiie sau otet, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt,
sare, tarhon, leustean.
Mod de preparare:
Pentru o ciorba de 3-4 l, este suficient capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele
osoase ale pulpelor,sau circa ½ kg alta carne cu mai mult os (piept). Capul intreg cu 1/3 din
git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15
minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei. In acest
timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri
de untdelemn, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu; apoi se adauga carnea cu apa in care a
stat si o lingurita de sare. Se firbe 50-60 minute; se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa
nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute. Se acreste, dupa gust, cu
bors sau cu alta substanta acra,completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba
este prea deasa, lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau
leusteanul.Cind este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in
cantitate mai mare se pun si maruntaie. Plaminii se taie bucati cit se poate de mici ,rinichiul
se taie in bucatele, ca sa poata intra apa in canale si sa le spele bine. Ficatul se taie in bucati
mici si se adauga in ciorba, cind toate sint fierte (se fierbenumai 5 minute, ca sa nu se
intareasca). Din cap si maruntaie, se pot pregati circa 8 l ciorba; se maresc cantitatile
celorlalte ingrediente preportional cu cantitatea de ciorba, procedind exact ca mai sus.
Ciorba de legume
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2, 5 I apa, 200 g morcovi, 100 g telina, 50 g patrunjel-pastîrnac, 150 g ceapa,
500 g cartofi, 150 g ardei gras, 150 g dovlecei, 150 g fasole verde fiarta, 250 g varza alba,
500 g rosii, 1 leg. verdeata, 200 g smintina, 2 oua, 4—5 g sare de lamîie, 100 ml ulei, sare,
dupa gust.
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, legumele se curata, se spala si se taie cuburi,
fasolea verde se scurge din conserva si se trece printr-un jet de apa rece, prin strecuratoare,
rosiile se spala si se taie sferturi, verdeata se curata si se taie marunt. Morcovii, telina,
patrunjelul si pastirnacul se inabusa in ulei cu adaos de apa, timp de cca 15 minute. Dupa
inabusire se completeaza cu apa de fierbere, se adauga apoi ceapa si celelalte legume (fara
rosii si fasolea verde). Se continua fierberea, iar când legumele sint aproape fierte se adauga
rosiile si fasolea verde. Din galbenusuri si smintina se formeaza sosul pentru dres (liezonul),
care se bate bine si se adauga in vasul cu ciorba, spre sfirsit, continuind fierbarea, inca 5-10
minute. Se potriveste gustul de sare, se dizolva sarea de lamîie si se adauga in compozitie, se
amesteca si se retrage de pe foc.
7
Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita
Ingrediente:
Maruntaie de pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g orez,
un galbenus, 100 mlsmintina sau iaurt, 2 linguri de untdelemn, bors, zeama sau sare de
lamiie, sau otet, tarhon, sare.
Mod de preparare:
Carnea, taiata in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina carnea;
daca fierbe mai mult ciorba scade). Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se
calesc 2 minute in untdelemn,apoi se adauga in supa, impreuna cu o lingurita rasa de sare.
Cind toate sint aproape fierte, se pune orezul, se amesteca bine ca acesta sa nu se prinda de
fundul oalei si se lasa sa fiarba circa 30 minute; apoi ciorba se acreste dupa gust. Daca s-a
acrit cu bors, se lasa sa mai fiarba citeva clocote si apoi se ia de pe foc, se drege, ca si
ciorbele precedente si se sareaza. Pentru aroma, se adauga o lingurita cu virf de tarhon taiat
marunt. Se poate pregati la fel, fara carne.
Ciorba de burta
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg burta, 3 I apa, 1 kg picioare de vaca, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 100 g
telina, 50 g usturoi, 2 g piper, 500 g iaurt sau smintina, 3 oua, 50 g faina, 100 ml otet, 100 ml
ulei sau untura, sare dupa gust.
Mod de preparare:
Burta si picioarele de vaca se curata de pielite si tendoane, se spala bine, se oparesc, apoi se
spala din nou cu apa rece si se asaza intr-o oala. Picioarele se sparg punindu-le la fundul
vasului, iar burta se ruleaza si se aranjeaza peste picioare. Se completeaza oala cu apa si se
pune la fiert cu sare. Se spumeaza in timpul fierberii. Cind burta este aproape fiarta se adauga
morcovii, telina si ceapa curatate, spalate si taiate jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul
curatat si taiat marunt si piperul. Cind burta si picioarele au fiert se scot si se racesc. Burta se
taie în fisii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege si se taie la fel, apoi se introduc
in oaia cu supa, care a fost strecurata si se continua fierberea pina da un clocot. Din
galbenusurile batute, iaurtul (smintina) si faina cu putina zeama se pregateste sosul pentru
dres si se introduce in oala cu ciorba. Se potriveste gustul cu sare si acreala. Se serveste cu
mujdei.
Ciorba de pui a la grec
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 kg pui, 2,5 I apa, 200 g morcovi, 200 g albitura, 100 g telina, 200 g ceapa,
100 g orez, 250 g smantana, 50 g faina, 3 oua, 100 ml ulei, 5 g sare de lamaie, (otet), 50 g
patrunjel, 50 g marar, sare.
Mod de preparare:
Zarzavaturile se curata, se spala, se taie cuburi si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Ceapa se
curata, se spala, se taie marunt si se pune la fiert in apa cu sare, se adauga zarzavatul inabusit
si puiul care a fost trecut prin flacara si spalat. In timpul fierberii se spumeaza. Orezul se
curata de corpuri straine, se spala, se scurge si se pune la fiert separat. Dupa ce a fiert, pasarea
se scoate, se dezoseaza si se taie carnea cuburi, timp in care se adauga in supa orezul fiert si
apoi carnea. Se pregateste sosul pentru dres din galbenusurile batute bine, smintina frecata si
faina cu adaos de zeama de la ciorba. Se amesteca bine compozitia si se adauga in vasul cu
8
ciorba, continuindu-se inca 5 minute fierberea. Se potriveste gustui cu sare si sare de lamiie
dizolvata. Se serveste cu verdeata taiata marunt.
Bors de peste cu leustean
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors,
4-5 rosii sau 200 ml bulion, patrunjel verde, leustean
Mod de preparare:
Se fierbe zarzavatul taiat fire lungi si ceapa taiata marunt, in apa cu sare. Se adauga borsul,
dupa ce zarzavatul este bine fiert, apoi bucatile de peste, care mai intii au fost frecate cu sare.
Se fierbe la foc potrivit, sa nu se sfarime pestele. Se mai adauga felii de rosii sau bulion. Se
poate servi rece sau cald, dupa gust, cu patrunjel si leustean. Se poate adauga si o cescuta de
orez, care se fierbe o data cu zarzavatul. Se poate prepara si fara zarzavat
Bors de pui moldovenesc
Ingrediente:
1kg (2.2lb) carne de pui, 1l (1.76pt) bors, 200g taitei (7oz), 3 legaturi: marar, patrunjel si
loboda,
o crenguta de leustean.
Mod de preparare:
Spalam carnea de pui si o punem la fiert in 1.2 l (2.1pt) de apa. Din cind in cind curatam
spuma formata la fierbere si adugam putina sare. Cind s-a fiert bine o scoatem afara. In
zeama ramasa punem taiteii la fiert. Cind s-au fiert se adauga borsul de preferinta fiert
separat, puiul fiert taiat bucati si verdeturile de asemenea maruntite. Se mai da intr-un clocot
si nu se drege.
Supa de pasare cu galuste
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50
g verdeata, 200 g gris, 100 g unt (untura), 4 oua, 30—40 g sare.
Mod de preparare:
Puiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin flacara, se spala si se pune la fiert in apa cu sare
impreuna cu: morcovii, albitura, telina, ceapa, curatate, spalate si taiate in sferturi. In cazul
folosirii unei pasari batrine, legumele se vor adauga la fiert cind aceasta a fiert pe jumatate.
Dupa fierberea puiului si a zarzavatului se strecoara supa in alt vas si se lasa pe marginea
masinii de gatit, timp in care se pregatesc galustele: untul si galbenusurile se freaca separat
pina se spumeaza, apoi se amesteca ambele componente, amestecind usor, se pune grisul sub
forma de ploaie si se amesteca continuu, apoi se adauga albusurile batute spuma si se
continua usor amestecarea compozitiei. Cu o lingurita inmuiata in apa calda se formeaza
galuste, care se pun in supa si se fierb cca. 20 minute. Se incearca o galusca pentru a controla
daca sint bine fierte pina în mijloc. Se potriveste de sare si se serveste cu verdeata taiata
marunt si galustele respective.
9
Dulciuri

Prajitura Snickers

Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
6 oua, 2oog zahar pudra, 1 praf de copt, 200 g nuca macinata, 2 linguri faina, 200 g zahar tos,
200 g nuca prajita, 1 margarina , 200 g ciocolata alba si 200 g ciocolata menaj maro.
Mod de preparare:
6 albusuri se amesteca cu 200 g zahar pudra pina se face o spuma. Se adauga 1 praf de copt,
nuca macinata si cele 2 linguri faina. Coca se introduce la cuptor intr-o tava unsa si presarata
cu faina. Se prepara crema: zaharul tos se caramelizeaza la foc mic si se stinge apoi cu putina
apa. Se adauga nuca prajita si maruntita, margarina si galbenusurile. Crema se fierbe in oala
pentru lapte (cu pereti dubli). Se scoate blatul firbinte din cuptor si se rade ciocolata menaj,
apoi se pune crema fierbinte peste care se rade ciocolata alba.
Dulceata de nuci verzi
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48
de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea, apa se scurge si nucile se pun pentru 24
de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul. Fructele se spala apoi cu apa rece, se
inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de
ore. A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10
minute si apoi se rastoarna intr-o sita. In siropul fierbinte se pun nucile, vanilie si zeama de
lamiie. Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit, se fierbe inca o data si
aceasta operatie se repeta de trei ori. Dupa aceea, se fierbe pina cind este gata. Rece, se pune
in borcane.

Fursecuri din albusuri

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
2 albusuri, 80 gr. unt, 80 gr. faina, 80 gr.zahar pudra, o lingurita de rom sau zeama de lamiie,
1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul pudra si zeama de lamiie sau romul si cind
zaharul s-a topit, se adauga untul rece (lichid) si se bate sa se omogenizeze foarte bine. Se
adauga apoi faina si zaharul vanilat si se amesteca compozitia prin rasturnare pina cind se
incorporeaza toate ingredientele. Se pune compozitia in punga de plastic, se taie un colt, se
toarna fursecurile pe tava si se coc, la cuptorul incalzit in prealabil, 10 minute. Se pot lipi
doua cite doua cu crema sau cu gem de fructe aromate.
10
Chec rapid
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 linguri
cacao
Mod de preparare:
Se bat (mixer) ouale cu zaharul, se adauga uleiul si faina amestecata cu praful de copt si
zaharul vanilat. In tava unsa cu margarina si tapetata cu faina se toarna jumatate din
cantitatea de aluat. Cantitatea ramasa se omogenizeaza cu cacao, si se toarna peste alauatul
din tava. Optional se poate presara deasupra nuci sau stafide sau rahat.

Sarailie

Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta, 800 g nuca, 700 g zahar, 1 l apa, 1 lingurita de scortisoara, 5
linguri de ulei.
Mod de preparare:
Se da nuca prin masina de tocat apoi se amesteca cu o cana de zahar si scortisoara. Se desfac
cate 2 foi de placinta si se ung cu putin ulei, se presara nuca pe toata suprafata foilor si se
ruleaza. Se aseaza toate rulourile in tava, se taie in bucati potrivite si se dau la cuptor la foc
potrivit. Din zaharul ramas si apa se fierbe un sirop din care se toarna jumatate in tava cand sau
rumenit foile si se dau din nou la cuptor. Siropul ramas se toarna la sfarsit avand grija sa
nu scada complet.Ca desert.

Coltunasi cu branza

Ingrediente:
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza
telemea, un ou,50 g unt, 200 ml smintina, 25 g faina, marar.
Mod de preparare:
Se sparg ouale intr-un castron , se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu
care se amesteca si se framinta cu mina indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5
minute, pina cand nu mai necesita faina.Se asaza aluatul pe masa , sau pe foaia de nailon,
presarata cu putina faina.Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se
intinda mai usor.Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.Branza telemea, desarata 2-3 ore in apa
rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca
cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.De asemenea, se pot amesteca 150 g branza de
vaci cu 50-100 g branza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.
Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu
se desfaca la fiert.Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute , dupa ce
s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi,se strecoara fara sa se limpezeasca. Se
asaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cusmintina deasupra.Vasul se introduce
in cuptor, cu 10 minute inainte de servire.Coltunasii se servesc ca intrare, in loc de supa sau
ciorba.
11
Prajitura fina

Timp de preparare: 1 h 30 min
Ingrediente:
Pandispan:
4 oua; 150 g zahar; 200 g faina; o lingurita bicarbonat de sodiu stins
Crema:
130 g nuci macinate; 1-2 lingura cu varf margarina; o lingura cacao; 50 ml esenta rom; 150
ml sirop zahar ars, fiert si racit; gem de caise; un pachet frisca
Mod de preparare:
Pandispan:
Ouale se amesteca cu zaharul si se bat foarte bine. Se adauga faina treptat, apoi bicarbonatul
de sodiu. Compozitia se pune inte-o tava dreptunghiulara ( L 33 cm - l 21 cm),unsa si tapetata
cu faina si se da la cuptor la foc mic.
Pandispanul copt si racit se taie de-a lungul la jumatate. Partea de deasupra se farimiteaza
intr-un castron peste care se pune siropul,esenta de rom,nuci cacao margarina si se amesteca
bine.
Peste blatul ramas se intinde gemul de caise in strat subtire peste care se intinde compozitia
de mai sus si un alt strat de frisca. Se rade ciocolata deasupra sau nuca de cocos.

Crema de lamaie

Timp de preparare: 2-3 ore
Ingrediente:
6 oua, 300g Zahar, 4 Lamai (sucul), ½ l frisca, 6 foi gelatina, cirese si ciocolata rasa
Mod de preparare:
Se bat galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga sucul de lamaie. Gelatina se topeste in apa
si o adaugam compozitiei in stare lichida. Separat se bat albusurile spuma si se amesteca apoi
cu frisca. Amestecam incet cele doua compozitii. Se toarna intr-un alt vas si se pun la rece in
frigider timp de 2-3 ore (sa se inchege bine). Se orneaza cu frisca, ciocolata rasa si cirese.
Daca ciresele sunt din compot, se pun mai intai la scurs.
Eclere cu ciocolata si banane

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
165 ml lapte, 65 gr unt, 100 gr faina, 3 oua, 2 banane, 350 ml smintina, 100 gr ciocolata,
zahar praf,
Mod de preparare:
165 ml lapte se pune la fiert cu 65 g unt. Cand clocoteste se pune 100 g faina toata odata si se
amesteca bine. Se ia deoparte si se pun 3 oua, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Aluatul se pune in sprit si se fac forme pe hartia de copt. Se coc eclerele 15 min. Se lasa la
racit. 2 banane se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Crema de ciocolata: 350 ml
smantana se bate cu o lingura cu varf zahar praf. 100 g ciocolata se topeste pe aburi si se lasa
sa se raceasca bine.se incorporeaza in amestecul de frisca. Eclerele se taie in 2 si se pun pe
partea de jos felii de banane apoi crema.se acopera cu capacul si se decoreaza cu zahar
vanilat.
12

Pupi

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de
Nutella de 420 gr., ½ l lapte, 200 gr. nuca de cocos
Mod de preparare:
Se amesteca iaurtul, zaharul, faina, bicarbonatul si oul. Se pune aluatul in tava tapetata cu unt
si faina si se pune apoi la cuptor, 10 minute la 200 grade C si inca 25 minute la 180 grade
Celsius. Se taie patrate cind e rece. Din Nutella si lapte se prepara o crema, pe baie de abur.
In crema fierbinte se introduc cu o lingura patratele reci, se insiropeaza bine, iar apoi se scurg
usor si se trec prin nuca de cocos macinata.
Budinca din orez cu mere
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1
g scortisoara, 200 g sirop de furcte, 10 g sare, 50 g unt, 50 g pesmet.
Mod de preparare:
Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge de apa si se fierbe in lapte. Cind orezul
este aproape fiert se adauga 150 g zahar si sare. La sfirsit se adauga zaharul vanilat; se
amesteca cu o paleta si se lasa sa se raceasca. Merele se curata de coaja si casa seminala, se
rad pe razatoare, oprindu-se cca 250 g felii. Merele rase se amesteca cu 150 g zahar si
scortisoara. Orezul fiert si racit se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma,
amestecind usor compozitia pina se omogenizeaza. Compozitia se împarte in trei parti,
asezindu-se prima parte intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, apoi un strat de mere
rase, continuînd straturile, trei de orez si doua de mere rase, astfel incit ia suprafata sa fie
orezul care se niveleaza pe toata suprafata tavii. Se asaza deasupra feliile de mere si se
introduce budinca la cuptor, la o temperatura moderata, timp de 20 - 30 minute. Budinca
coapta se lasa sa se raceasca putin, apoi se portioneaza si se serveste calda sau rece, cu sirop
de fructe deasupra.

Prajitura cu stafide si rom

Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Ingrediente:
Blatul:
Oua – galbenusuri; 250 g. zahar, 2 linguri de cacao, un pahar nuca macinata, 8 linguri de
lapte
200 g. faina, o lingurita ammoniac, arome, un praf de sare
Crema:
Un ou intreg, 2-3 linguri faina, un pachet de unt, o cana de lapte, o cana de zahar, 2 linguri
cacao
esenta de rom sau un paharel de rom.
Mod de preparare:
Blatul:
5 galbenusuri se freaca cu 100 g. de zahar la care se adauga 2 linguri de cacao, un pahar de
nuca macinata, 8 linguri de lapte caldut in care s-a stins amoniacul, 200 g. faina. 5 albusuri
se bat cu un praf de sare si cu 150 g. zahar si se amasteca cu celelalte. Se coace la foc potrivit
timp de 40- 45 min.
13
Crema
Stafidele de pastreaza 2-3 ore in rom sau esenta de rom. Un ou intreg , 2/3 linguri de faina si
o cana de lapte se fierb la foc mic, se amestaca continu. Un pachet de unt se freaca cu o cana
de zahar si 2 linguri de cacao. Dupa ce s-a racorit prima compozitie se amasteca cu untul
frecat cu zahar , se adauga stafidele. Dupa ce s-a racit blatul se taie in doua si se pune crema.
Se portioneaza.
Banane in aluat
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de
lingurita sare, ¼ cana lapte, un sfert de lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Aluatul: Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se
amesteca cu faina. Se adauga laptele treptat, pana cand aluatul devine are o consistenta relativ
moale, se mai amesteca cinci minute si se da deoparte.
Bananele se curata si se taie felii pe diagonala groase. Se trec prin aluat si se prajesc in ulei
incins pana devin aurii. Se scurg de grasime si se stropesc cu lamaie. Se trec apoi prin zahar.

Crema pentru Cremes
Cornulete cu nuci

Timp de preparare: 20 min
Ingrediente:
un pachet de margarina (unt, untura), 6 linguri de apa clocotita, o lingurita de otet, 350 g.
faina, 500 g. nuci macinate, arome
Mod de preparare:
Se freaca margarina cu apa, otetul , se adauga faina si nucile macinate si aromele( rom,
vanilie).
Se formeaza baghete de aluat de grosimea unui deget, se portioneaza la ~ 5 cm. sau se face o
foaie de grosimea un cm si se portioneaza cu formele de fursecuri. Se coc la foc potrivit timp
de ~15 min dupa care se tavalesc in zahar pudra vanilat.Sunt foarte bune si nu prea dulci.
Ciocolata de casa cu alune si stafide
Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
250 gr lapte praf, 500 gr zahar, 150 ml apa, 50 gr cacao, 100 gr unt, alune, stafide
Mod de preparare:
Se dizolva zaharul in apa, se face un sirop gros (pe foc). Se incorporeaza laptele si cacao in
siropul racorit. Se adauga untul topit si racit si se amesteca bine. Se toarna in tava un strat de
ciocolata, un strat de alune si stafide si iar un strat de ciocolata.

Tarta de visine

Timp de preparare: 1 ora si 50 min
Ingrediente:
250 gr. zahar, 200 gr. unt, 200 gr. faina, 4 oua, 1 praf sare, ½ kg. visine, zahar pudra; faina si
unt (pentru uns si tapetat tava)
Mod de preparare:
Visinile, curatate de simburi, se presara cu zahar si se tin o ora la rece. Untul se freaca cu
zaharul si sarea pina devine o crema spumoasa. Se adauga apoi galbenusurile, unul cite unul,
14
frecindu-se continuu, se incorporeaza treptat faina si la sfirsit albusurile batute spuma.
Compozitia se toarna apoi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Deasupra, se aseaza
visinile intr-un strat uniform. Se coace la foc potrivit, cca. 40 minute. Se taie calda, se aseaza
pe farfurie si se pudreaza cu zahar pudra.
Salata tropicala
Timp de preparare: 10 min
Ingrediente:
ananas, nuca de cocos, banane, mango (la conserva, daca se poate natural), kiwi, capsuni,
portocale rosii si portocalii, struguri, wisky cream, vanilie
Mod de preparare:
Se taie toate fructele cubulete si se pun intr-un bol. Se amesteca, dupa care se adauga 3
linguri de wisky cream. Se pudreaza cu vanilie. Se poate servi cu o bautura tropicala

Cozonac moldovenesc

Ingrediente:
1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar
tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide,
1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se
adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina
pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta
obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.
Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se
incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se
framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc
proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la
temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul
face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa,
romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.
Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile
prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri
de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.
Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de
aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.
Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul
mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de
ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos
si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si
se cerne peste cozonacii calzi.
Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
15

Tarta cu fructe

Ingrediente:
6 oua, 450 g.zahar, 400 g.faina, 14 linguri apa rece, esenta de rom, 2 pliculete zahar vanilat, 1
lingurita amoniac de sodiu, fructe (visine, cirese, caise, piersici, struguri, prune)
Mod de preparare:
Intr-un vas se spumeaza galbenusurile cu 250 g.zahar , se adauga treptat 7 linguri apa rece ,
esenta de rom si zaharul vanilat si la sfarsit faina. Intr-un alt vas se bate spuma albusurile cu
200 g. zahar si se adauga treptat 7 linguri apa rece si 1 lingurita amoniac de sodiu. In vasul cu
galbenusurile se amesteca usor, de jos in sus, compozitia cu albusurile. Aluatul rezultat se
toarna in tava de aragaz unsa cu margarina si tapetata cu faina. Deasupra se asaza in mod
uniform fructele. Se coace la foc potrivit. Cand s-a racit se pudreaza cu zahar farin.